Köksträdgården i datorn

Snön ligger vit och tyst, men köksträdgården frodas. I datorn. Så här års lägger jag upp årets odlingar i teorin, och räknar på odlingsyta och frö.

Det finns ett gäng snajdiga appar för odling, men hittills har jag inte hittat något som kan göra allt jag vill. Tips mottages gärna! Just nu använder jag kalkylark i Open Office, vilket är lite primitivt men å andra sidan ger mig alla funktioner jag behöver på en och samma plats.

Det viktigaste jag behöver få ut av planeringen är att kunna se den tillgängliga ytan och hur den används, månad för månad. Vad går att klämma in var, och när? När måste någonting bort om något nytt ska in efteråt? Just nu sitter den grova planeringen för april, maj, juni och juli. Kanske.

Det är klart att saker kommer att ändras i verkligheten — vädret och allt som lever är svårt att förutse. Jag uppdaterar därför mina planeringsark löpande. Och för loggbok, vilket är en till viktig funktion: Det är himla smidigt att kunna notera direkt hur något ändrats och varför.

Nu vet jag t.ex. från 2015 & 2016 att om det blir allt annat än snustorrt under försommaren så kommer den lokala populationen av åkersniglar att explodera från mitten/slutet av juni. Det blir en tillfällig kritisk period där jag får kämpa för att dom inte ska slakta allt som är för nytt och oetablerat: Allt som överlever kommer klara sig när det väl vuxit upp (dom 5 vaxbönorna gick det OK för sen). Men det är i princip omöjligt att direktså bl.a. bönor utan att förlora 80%. Allt som kan sås i april/maj hinner växa upp, men bönor kan inte sås i kall jord — alltså måste dom in i förodlingsschemat i år.

Den tredje viktigaste funktionen är att se mängden yta som ska täckas av vilka växter, och hur tätt. Då vet jag ungefär hur mycket frö som går åt, och kan se vad jag behöver beställa.

Den fjärde viktigaste funktionen är att kunna se tillbaka på föregående år och försöka få till en någorlunda vettig växtföljd. Det är ett litet problem att så mycket av det vi gillar att äta finns i kålfamiljen, och att försöka rotera runt kålväxterna på vettiga platser är prio 1. Efter det följer planeringen av alla andra. Om jag hade designat vårat land från början så hade jag nog lagt ytorna lite annorlunda, men vi fick utgå från platsen som fanns — c’est la vie.

Den femte viktigaste funktionen är att kunna notera för mig själv att jag INTE ska plantera mer än 2 plantor zucchini. Jag tror det blev 5 eller 6 förra året: Totalt vansinne! Ingen behöver så mycket zucchini…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *