Smygstart för sötpotatis

Ett projekt jag tänkte ge mig på i år är att odla sötpotatis — men som grönsak, inte som rotsak!

Sötpotatis är inte släkt med vanlig potatis, utan en slingerväxt som är närmare släkt med vindor och blomman för dagen. En av de stora skillnaderna mot potatis (förutom smaken på själva roten) är att dom gröna delarna av växten är ätliga. Efter att ha lyssnat på ett antal sydstatsamerikaner som talat sig varma för hur snabbväxande och goda rankorna ska vara, har jag bestämt mig för att prova det som årets experiment i växthuset.

Sötpotatis ska kunna förökas både via knölarna och genom att ta sticklingar från rankorna. Jag har börjat med att köpa in två knölar från mataffären att sätta för rotning i vatten.

Spetsiga änden nedåt och ca. en tredjedel av knölen över vattnet, placera ljust, och efter ett par veckor ska jag ha rötter och blad om allt funkar som utlovat. Planen sen är att ta sticklingar, rota i krukor, och börja att provodla/föröka inomhus och se hur det går!

Förmodligen kommer det inte hinna bildas några knölar i växthuset även om det skulle gå strålande, eftersom sötpotatis ska kräva värme under längre tid än den svenska sommaren kan ge. Men lite kul är det att SLU precis presenterat att man testar att odla mindre värmekrävande sorter. Vi gillar sötpotatis här, men det är en lång väg att frakta rotfrukter till Sverige.

Jag har ingen aning om den skulle hinna blomma i växthus, men man måste ju säga att den är snyggare än vanlig potatis också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *