Ta frön från gurkväxter: Enkelt och säkert!

En återkommande sak jag ser i olika odlargrupper är att folk inte vågar ta frö från gurkväxter. Det finns myter om att dom korsar sig hejdlöst och att korsningar ger giftiga frukter. Vilket är synd, för tvärtom är det några av dom enklaste fröerna att ta. Och fler borde prova att ta eget frö!

Den första versionen av inlägget nedanför skrev jag från början på Facebook i gruppen KÖKSTRÄDGÅRDEN – Le POTAGER- The Kitchen Garden. Tyvärr kan det bara ses av medlemmar, men där finns också en kommentarstråd med info som jag delvis lagt in här också.

En kort ”föreläsning” finns på YouTube. Fler detaljer och källor i artikeln nedanför!

 

Så är gurkväxter släkt

Ordningen för hur växter är släkt är lite förenklat så här: Familj är den högsta nivån, och under det kommer sen släkte, art och sort.

Gurkväxter är familjen Cucurbitaceae. Gurkor och de flesta meloner finns i släktet Cucumis. Squash och pumpa finns i släktet Cucurbitas. Vattenmeloner i släktet Citrullus.

Arter namnges som släktnamn + artnamn, och bland dom vanligare vi odlar finns t.ex:

  • Gurkor, arten Cucumis sativus.
  • Meloner, arten Cucumis melo.
  • Vattenmeloner, arten Citrullus lanatus
  • Zucchini, arten Cucurbitas pepo, som växer som ”buskar”.
  • Vintersquash, oftast arten Cucurbitas maxima, som växer i långa rankor. En del vintersquash är arten Cucurbitas pepo.
  • Myskpumpa/butternut, arten Cucurbitas moschata, som också växer i långa rankor.
  • Pumpor, antingen arten Cucurbitas pepo eller Cucurbitas maxima.
Gurkväxter, systematik
Systematik för två sorters gurkväxter: Frilandsgurkan ”Arboga vit” och vintersquashen ”Blue ballet”.

Vilka gurkväxter kan korsa sig?

Gurka eller melon kan till att börja med inte pollinera squash, zucchini eller pumpa! Dom är alldeles för avlägset släkt.

Dom olika arterna av Cucurbitas kan teoretiskt sett korsa sig, men det händer nästan aldrig naturligt. Forskare som försökt göra det medvetet behöver handpollinera blommorna och har ändå väldigt svårt att få fram korsningar mellan arterna. Majoriteten av korsningarna ger ingen frukt, och om man väl lyckas få frukter blir fröna ofta ändå sterila.

I praktiken kan man alltså räkna med att enbart sorter inom samma art kan korsa sig. Zucchini korsar sig med andra sorters zucchini, gurkor korsar sig med andra sorters gurkor, o.s.v.

Vad gör gurkväxter bittra/giftiga?

Alla gurkväxter kan spontant mutera och ge frön som ger plantor som producerar bittra ämnen. Ämnena kallas cucurbitaciner och finns naturligt hos vilda gurkväxter för att skydda plantor och frukter från att ätas av djur. Cucurbitaciner är giftiga, kan ge illamående även i små doser och i värsta fall vara dödliga. Förgiftningar är däremot ovanliga, dels för att det inte händer så ofta och dels eftersom frukterna smakar så bittert och äckligt att man inte fortsätter äta om man inte har oturen att ha skadat smaksinne.

Giftigheten i det fallet har sällan med korsningar att göra. Det kan lika gärna hända med ett köpt frö odlat av en fröfirma, som med ett man tagit själv.

Ett undantag som påpekades i en annan trädgårdstråd: Om man odlar en prydnadspumpa där man inte avlat bort bitterheten, men som är av samma art som en matpumpa som man sen tar frö av. Då är risken större att avkomman får generna för bitterhet i och med korsningen, men det är inte korspollinering i sig som skapar risken.

Vissa sorter av gurka är också ”partenokarpa”: Dom får bara honblommor. Dessa sorter ger frukter som blir bittra/missbildade om man odlar en annan gurksort som får hanblommor som befruktar dom: Det händer direkt i blomman/frukten som befruktats och har inte med fröodling att göra. Just gurkor kan också börja ge bitter frukt om plantorna blivit stressade av dåliga odlingsförhållanden.

Hur odlar man gurkväxter för frö?

Fröna ger plantor som blir lika föräldrasorten om den inte är en F1-hybrid och om den inte korsat sig med en annan sort. Sorter inom samma art korsar sig. Olika arter i samma släkte korsar sig alltså nästan aldrig, och arter i olika släkten korsar sig inte.

Gurkväxter i trädgårdslandet
Vintersquash ”Uchiki kuri”, zucchini ”Cocozelle”, frilandsgurka ”Arboga vit”. Samma land, olika arter: Ingen korsningsrisk!

Planering & plantering

Odlar man bara en sort av varje art kan man vara ganska säker på att fröna blir sortrena — men för att vara helt säker måste man veta om någon annan odlar en sort av den arten i närheten. Gurkväxter pollineras av insekter, som lika gärna kan komma flygande med pollen från grannens trädgård som från ens egen odling.

Ett säkerhetsavstånd på en kilometer är rekommendationen om man vill vara säker på att inte få någon korsningsrisk. I praktiken minskar däremot risken ganska snabbt med avståndet, och för eget bruk går det oftast bra att ta frö så länge man inte har en annan odling precis på andra sidan staketet. Tänker man sälja eller ge bort frön och vill garantera att dom är sortrena får man vara mer noggrann med isoleringen, eller kanske läsa in sig på olika tekniker för säker handpollinering.

Men det värsta som lär hända om man får en ofrivillig korsning mellan sina matväxter är alltså att man får plantor som ger annorlunda frukter, som kanske inte är så goda som man vill. Tråkigt, men ingen katastrof!

Fröinsamling

Själva frösamlandet är väldigt enkelt: Man låter frukten mogna på plantan så länge som möjligt. Det gör absolut inget om den blir övermogen, men se till att den inte skadas av t.ex. tidig frost. Man kan också ta in frukten inomhus för att eftermogna, låt då en bit av skaftet sitta kvar och torka in så minskar risken att den blir dålig.

När man sen öppnar frukten finns hundratals fasta och välmatade frön inuti, om den hunnit mogna ordentligt. Det är bara att ta ut så många man vill ha och avlägsna så mycket man kan av fruktköttet, för att sen låta fröna torka på en bit hushållspapper eller liknande. Förvaras dom torrt håller dom i flera år, så det är lätt att blir självförsörjande på frö!

Frö av squash
Frö från vintersquash ”Uchiki kuri”, för ett par år framåt…

Våga ta frö från dina köksväxter! Att lära sig ta frö är en kunskap som är rolig att ha, och den ger möjlighet att vara med och bevara olika sorter eller att spara pengar om man vill odla mycket. Vill man ge sig in på att medvetet korsa olika sorter kan man ta fram egna F1 hybrider. Gurkväxtfamiljen är en enkel plats att börja prova sig fram med.

Vill man hitta bra frön att starta med finns t.ex. Runåbergs och Lindbloms med många frösorter som funkar i nordiskt klimat — att stödja våra lokala fröfirmor är inte fel det heller!

Källor & länkar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *