Vintersådd av spenat (en del av #spenatupproret)

Vintersådd är något jag provat med ganska magra resultat tidigare, så #spenatupproret ser jag som en utmaning! Dessutom har jag rejält mycket spenatfrö liggande som jag tog sommaren innan förra, och som det borde bli dags att använda innan det blir helt oanvändbart.

Frö ska ju helst förvaras torrt, svalt och mörkt. Jag har förvarat mitt spenatfrö i en gammal flyttkartong i gästrummet, fortfarande fäst på dom torra plantorna. Jag önskar att jag kunde säga att det var genomtänkt, men det var nog mer så att jag rafsade undan dom någon gång när det var bråttom och sen glömde dom. Nu blev det rätt bra ändå, eftersom vi inte brukar ha värme eller ljus på här.

spenat, torra stjälkar i flyttkartong

Plantorna var av sorten ”Matador”, men spenat är vindpollinerad så jag har ingen aning om fröna är korsningar eller inte. En rolig detalj är att fast föräldraplantorna kom ur släta frön så bar dom till större delen taggiga frön. Vilket inte fick sådden från dom att växa sämre i våras, men dom känns mer som små fotanglar i händerna när man repar av dom.

I alla fall, tanken med #spenatupproret är alltså vintersådd av spenat över hela Norden för att se vad det ger. Mitt bidrag blir nog ett av dom mindre planerade, men det är värt att prova spontana grejer också. Trädgårdslanden är insnöade, så jag har helt enkelt tagit en brödback och fyllt med jord. Mina tidigare problem med vintersådder har berott på lådor som blivit genomblöta och djupfrusna isblock, men här finns lite hål i botten som jag hoppas är en hjälp. Jag har sått väldigt tätt med tanke på att jag inte vet grobarheten.

Spenat sådd i brödback
Blir det för mycket småblad kan vi nog å andra sidan lösa det problemet! 🙂

Fröna har blivit övertäckta med jord, och lådan täckt med nät som skydd mot fåglar och katter. Sen har jag ställt in den i det trasiga kallväxthuset — som nog tyvärr inte ger spenaten så mycket hjälp med värme innan vi hinner lappa hålen i taken. Men men. ”Survival of the fittest”, som jag brukar säga i trädgården. Lycka till, spenatlådan!

vintersådd spenat
Soundtrack: ”Eye of the Tiger”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *