Frö, nyheter för i år

Trädgården börjar bli klar i datorn, och nu kommer fröpåsarna. Det mesta frö som jag ska så har jag redan, men jag vill alltid försöka klämma in något nytt — så något blev det även i år!

Årets nykomlingar blir:

Tomaten Dina, för odling i andra kallväxthuset. Vi har mest odlat i det första, som vi lappade helt då det var det minst trasiga av dom gamla växthusen som stod här. Det andra har så trasigt tak att vi mest haft det som vindskydd, men jag har en plan att lappa det mer i år och satsa på en rejäl mängd tomater. ”Dina” funkar både i kallväxthus och på friland, så det borde kunna bli bra.

Vintersquashen Sweet Reba och myskpumpan Longue de Nice, för friland. Vintersquash är en stark favorit, och eftersom jag inte tänker ta frö från någon zucchini i år kommer jag odla tre olika Cucurbita pepo. Bland annat denna Acorn-squash, som är en typ jag varken odlat eller ätit. Jag har inte heller provat att odla myskpumpa, men det vet jag att jag gillar. Jag tänker ge den ett hörn, hoppas på en varm sommar och se om den hinner med.

Daikon Misato Rose. Ett spontanköp för att det blev plats över, hoppas på en rotfrukt som blir bra i vår tunga jord.

Svedjerova och majrovan Purple top, en till dröm om rotfrukter som ska klara jorden här. Annars vet jag faktiskt inte om jag gillar rovor eller inte, eftersom jag inte ätit många i mitt liv. Jag tror att jag mest är intresserad av hur viktiga dom varit historiskt och vill prova hur dom är. Ett litet experimentland får dom!

Kålrabbin Noriko. Jag har å andra sidan oväntat starka känslor för kålrabbi, som min mormor odlade hela sommaren i sin stora köksträdgård. Bara tanken på färsk kålrabbi känns som sommar och Omas kök. Jag förstår inte varför jag inte odlat det redan, faktiskt!

Nu är det bara att sortera in fröerna i pärmen, lägga upp fröodlingsschmemat och… vänta på våren!

En trädgård, potentialen till. Alltid mer planerad innan den är i jorden, däremot!

Spara

2 thoughts on “Frö, nyheter för i år

  1. Jag har upptäckt att jag älskar rovor rostade i ugn, men inte alls kokta. Vet att andra tycker tvärtom. Testa olika metoder om/när de är klara 🙂

    1. Tack! Jag har ärligt talat inte kommit så långt som att fundera på hur dom ska tillagas, mest för att jag inte vet vad dom egentligen har för smakprofil. Men jag hoppas jag får en antal att prova mig fram med. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *