Odling i akvarium & ärtskott

Ta ett gammalt akvarium som började läcka i höstas, och som stått och skräpat i väntan på återbruk. Lysröret är ett T8, men det har ett spektrum speciellt för akvarieväxter… det här borde väl kunna bli något?

Jag tänker inomhusodling snarare än förodling, eftersom det visserligen kommer bli ljust men också varmt. Jag kommer dock prova att starta frön som vill ha varmare groning här. Akvariets doppvärmare har placerats i en vattenfylld plastburk, som blir ett 38-gradigt vattenelement i ena hörnet. En smart idé för den som ändå har en liggandes, som jag såg på Facebook.

Doppvärmare i plastburk
Doppvärmare i plastburk

Ovanpå plastburken står just nu 8 starter med chilifrö, 6 ”Bulgarian Carrot” och 2 ”Habanero Dulce”. Funderar på vidare planer — under tiden har jag flyttat in resten av husets provodlingar som kändes i behov av extra ljus, och det första jag kastade in var ärtskotten som annars växt bra på fönsterbrädan. Förutom att dom växer dubbelt så fort blev dom mörkgröna, en rätt dramatisk skillnad.

Ärtskott, fönsterbräda VS akvarium
Fönsterbrädans till vänster, akvariets till höger. Även om dom tidigare är rätt uppätna syns skillnaden!

Ärtskotten, förresten. Jag har odlat tidigare, då har dom gett 1-2 omgångar skott per plantering och sen vissnat bort. Dom här trågen är inne på fjärde klippningen och växer fortfarande! Jag klipper rätt högt, så det finns noder till nya blad kvar på stammen, men ändå! Vilken växtkraft.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *