Kalkben: Behandling & byråkrati

Så var det dags igen: Hönsflocken har fått in kalkben / fotskabb. Och inte har jag sett det i tid i mörka vintern, så alla utom en är mer eller mindre drabbade. Behandlingsdags, alltså!

Kalkben är inte det värsta man kan råka ut för, och jag ska väl vara glad att jag sluppit brottas med annan ohyra. Men det är jobbigt för hönsen, och en del krångel för mig med.

fotskabb
Fotmassage av Dynamit-Harriet, min minsta och vildaste höna. Det var för mörkt för att filma, men exakt precis så här glada kan dom bli. Hela kvarterets hundar uttryckte sin sympati.

Vad är kalkben?

Kalkben eller fotskabb orsakas av kvalstret Knemidocoptes mutans som lever inne i huden på höns. Dom finns framförallt på benen, men kan också gå på kammar och slör. Kvalstren äter och gräver tunnlar i huden, vilket orsakar klåda, ärrbildning mm. Man känner igen dom på hur benens fjäll reser sig som kottar, och på dom typiska ”kalkliknande” skorporna på benen.

Hur illa kan kalkben bli?

Den värst drabbade höna jag stött på tillhörde min mormor, som hade börjat bli dement. Jag kom på besök och blev chockad: Hönan som man trott var stel pga att den var urgammal hade så långt gångna angrepp att delar av fötterna hade dött, svartnat och börjat ramla av. Jag fick avliva den direkt. Kalkben är dessutom irriterande redan innan det går så långt, så man kan inte lämna det!

Hur kan man behandla?

Det är just det: Det finns inga godkända medel för bruksdjur. För att ett läkemedel ska bli godkänt måste det testas så att man kan se om ämnet går ut i t.ex. äggen — och i så fall, hur länge och vilken karenstid som behövs. Här finns inget behov hos storindustrin = inget intresse att investera. Icke-godkända medel ger automatiskt livslång karens. Det vill säga, du får inte äta varken ägg eller kött från en höna som behandlats, någonsin.

Det betyder naturligtvis inte att det måste finnas ett verkligt problem! För dom flesta ämnen vet man ändå hur dom går ur kroppen. Problemet här är mest byråkratiskt.

Som ett resultat finns det en uppsjö av tankar, gissningar och egna försök till behandlingar. Vad man än väljer ska alla höns behandlas, eftersom dom kan ha kvalstren ett tag innan man ser sypmtomen.

Täck benen med oljor / vaselin / hovsalva / etc.

Tanken här är att man kväver kvalstren med någon form av fett. Oftast tvättar man hönans ben och försöker borsta bort skorpor och avlagringar, för att sen doppa/gnida in benen med fettet man valt.

Fördelar är att det är garanterat ogiftigt och inte läkemedel, och i princip det enda man kan välja för att undvika livslång karens. Nackdelar är att du måste göra upprepade behandlingar under lång tid. Det kan stressa hönsen rejält att bli utplockade från nattpinnen och plockade med. Har angreppen gått långt och/eller finns i ansiktet på hönsen är det inte heller särskilt effektivt, för finns kvalstren kvar någonstans kommer problemen tillbaka.

Doppa benen i bensin / disel / fotogen / etc.

Tanken här är att både kväva och förgifta kvalstren. Nackdelen är att det är giftigt även för höns, vilket är en stor nackdel. Teoretiskt sett är det väl ändå ingen karenstid på att doppa höns i bensin, eftersom det inte är läkemedel.

Bensylbensoat + disulfiram (”Tenutex”)

Finns receptfritt för att behandla löss och skabb hos människor. Det är en salva som man smörjer in huden med, eller som man i hönsens fall försöker få in under benfjällen.

Fördelar är att det är enkelt att få tag i och utprovat för skabb i huden. Nackdelar är att det kan vara svårt att komma åt bra eftersom höns har just fjäll på benen, det kan krävas längre behandlingar med stress för hönsen. Samt såklart att det ger livslång karens.

Fipronil (”Frontline”)

Fipronil är ett ämne som dödar blodsugande djur som fästingar, och som finns receptfritt för att droppa på katter & hundar. Det går då ut i hela kroppen. Fipronil är giftigt även för djuren om det överdoseras, och doser lämpliga för höns har inte testats. Framförallt är det inte tänkt mot grävande skabbkvalster och verkar inte vara särskilt effektivt, och det ger livslång karens.

Ivermektin (”Ivermectin Drops 1%”)

Ivermektin är ett avmaskningsmedel som även används för att behandla just skabbkvalster som gräver i huden. Det går ut i hela kroppen, och som medel att droppa på huden är en 1%-lösning testat och godkänt för sällskapsfåglar i större delen av världen — men inte för bruksdjur. I Sverige säljs det enbart på recept, även om det i övriga Europa går att köpa fritt. Vissa hundar kan ha en extremt kraftig överkänslighet mot ivermectin.

Fördelen är att det här är ett medel som är utprovat på fåglar för den sortens ohyra man försöker bekämpa, att det finns testade doser, att det går ur kroppen på ca. 1 vecka, och att det droppas på huden och inte kräver återkommande fotmassage. I stora delar av världen är det därför vad som inofficiellt används för just kalkben hos höns. Nackdelar är att det ger livslång karens, och att du antingen 1) måste hitta en veterinär som går med på att föreskriva det trots att det inte är godkänt för höns, eller 2) beställa det från övriga EU från t.ex. animeddirect.co.uk, vilket du inte får göra.

DE (kiselgur) och andra pulver

Fotskabb lever inuti huden, dom kommer inte påverkas av något som inte kan tränga in i huden.

Slutsats

Hobbyhöns faller mellan stolarna här, vilket är rätt frustrerande. Kalkben är ändå ganska vanligt, och problemet är samma över hela världen. Så länge hönsindustrins fåglar bara lever från ett par veckor upp till ett år så kommer kalkben aldrig hinna bli ett direkt problem, och alltså aldrig heller något som någon med pengar är intresserad av att testa fram en behandling mot.

Någon enkel lösning som gör att du lagligt kan äta dina ägg finns inte. Eftersom inga officiella råd kan ges får alla fortsätta att experimentera på egen hand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *