Jordärtskockor: Skörd på friland i mars

Solig dag, tjälen börjar släppa lite. Det tar jag som en chans att gå ut och få upp några av dom jordärtskockor som legat i marken sen i höstas.

Jordärtskockorna har knappast fått den finaste biten av trädgårdslandet. Hörnet där dom växer är lågt och genomblött, den första hösten fick jag springa ut och gräva ett spontant dike runt dom när jag upptäckte att vatten blev stående i en pöl precis där vi satt dom. Det funkade hjälpligt, men blött är det ändå.

Jordärtskockor i frusen och blöt lera. Funkar fint!
Jordärtskockor i frusen och blöt lera. Funkar fint!

Det var inte heller någon direkt tanke bakom odlingen: Skockorna av okänd sort hade stått i min mormors trädgård, och när hennes hus skulle säljas fick jag en del växter att spara. Jag satte dom på en plats som blivit över och tänkte kanske flytta på dom senare. Men som den som någonsin odlat jordärtskockor vet: Där du planterar skockor, där kommer dom att växa framöver. Det finns absolut ingen chans att plocka upp alla rotknölar ur marken.

Vill man utrota dom ska det säkraste sättet vara att rycka upp plantorna när dom är midjehöga, och trötta ut knölarna på sikt. Men jordärtskockor är gott, så varför bråka med något som är så extremt lättodlat? Stående vatten, kirskål, åkersniglar och att bli bortryckta av misstag: Dom växer oavsett.

Jag skalar aldrig jordärtskockor råa. Efter att ha sköljt av leran kokar jag dom ett litet tag precis som dom är. Då lossnar det kokta skalet bara man drar i det: Ingen anledning att bråka med vassa skalare och knöggliga knölar.

Jordärtskocka, enkelt skalad
Jordärtskocka, enkelt skalad.

Att jag kokar + häller av kokvattnet är också för att minska skockornas gasbildande effekt. Jordärtskockor innehåller inulin, en sockerart som vi inte kan ta upp i magen utan som går vidare in i tjocktarmen. Det är å ena sidan positivt och gynnar tarmfloran som en form av prebiotika. Å andra sidan, i stora mängder kan ens bakterieflora bli lite väl… aktiv.

Av samma anledning äter jag helst inte bara jordärtskockor. Men dessa ska in i en gratäng med andra rotfrukter och broccoli, och där blir det bara bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *