Ekologisk sötpotatis: Gör om, gör rätt?

Startar om förodlingen med ekologisk sötpotatis istället. Av dom två jag startade förut har visserligen en knöl fått rejält med rötter, men inte ens början till bladskott! Hade jag fått tag på ett par anti-groddbehandlade sötpotäter?

Sötpotatis med rötter
Mycket skrik för lite ull. Tyvärr är det ju inte rötter jag behöver!

Skott och rötter ska alltså komma ungefär samtidigt på knölarna, men två veckor efter att rötterna började komma har den gamla knölen inte ens början till ett bladskott. Jag hade visserligen läst på det engelskspråkiga internätet att icke-ekologisk sötpotatis ofta är behandlad för att kunna lagras längre utan att få groddar, men… tänkte väl att det kanske inte gällde här, med våra striktare regler.

Efter att faktiskt ha försökt läsa på nu så rör det sig i så fall eventuellt om klorprofam (”Sprout Nip”), som definitivt används på vanlig potatis i USA mm. Att det används på sötpotatis skulle däremot kunna vara en myt som började efter en vida spridd YouTube-film. Jag hittar däremot inga superbra källor, bara mer eller mindre seriösa bloggar som hänvisar till varandra. Vilket ju i sig räcker för att göra mig skeptisk!

Jag lutar mot att det hela är en vandringssägen från internet, alltså. Men oavsett hade jag nu redan köpt dom här ekologiska sötpotatisarna, så atteh…

ekologisk sötpotatis
Inköpta ekologiska knölar. Ny variant, i alla fall!

Jag provar nu också att odla lite slappare genom att helt enkelt lägga dom på sidan i ett fat med vatten i odlingsakvariet, och hoppas på att det oavsett ekologiskheten eller inte blir en bättre omstart. Behåller även den gamla rotknölen, så får vi väl se om det någonsin händer något.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *