’Pito’ från NordGen: Första året med skörd?

Förra våren kom tre små knölar på posten. Det var potatisen ’Pito’ från NordGen — provrörsknölar i mikroformat från Nordiskt Genresurscenter, en genbank som arbetar med bevarande av olika sorters kulturväxter.

Pito från NordGen
De första små mynstora knölarna av ’Pito’ på groddning, våren 2016.

Förra året odlade jag dom helt för sig själva i en stor murbruksbalja. Tanken var då att föröka upp dom som utsäde till i år, och det gick strålande. I höstas kunde jag ta upp 60-talet knölar i blandad storlek.

Pito, utsäde från NordGen
Potatis: Alltid så imponerad av hur den förökar sig!

Jag har varken jordkällare eller stuka, men däremot en lucka till krypgrunden under huset. Där har knölarna haft bra lagring under vintern, i en back innätad från möss och annat otyg. I söndags när jag tittade till dom hade dom börjat få små groddar, och jag tänkte att det var dags för den första utplanteringen i balja. Hittills har jag satt 3 st igen i murbruksbaljan, för att ha ett helt säkert utsäde även till nästa år. Och 4 st i två hinkar som ska bli tidigaste potatisen. Allt står än så länge i det lappade kallväxthuset.

Pito: Utsäde år 2
Utsädesplantering för år 2. Hoppas på lika bra resultat!

Resten av knölarna ska dock ut på friland, om det bara blir lite varmare och torrare i jorden.

Är ’Pito’ god? Det hoppas jag verkligen! Än så länge har jag bara sparat knölarna. Sorten är finsk, togs fram 1964, och är en hållbar vinterpotatis. Dessutom är den mjölig, och jag har haft svårt att hitta god mjölig potatis att köpa i affär senaste åren.

NordGen har en webshop för första gången i år. Den som vill låta sin köksträdgård bidra till genetiskt bevarande på hobbynivå bör ta chansen nu på våren!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *