Hackad höna i sjukstuga

Det börjar som det kan gå bland höns. En amorös men klantig tupp, en par nyfikna kompisar… och plötsligt har någon fått bakhuvudet uppätet. Vad göra med hackad höna?

Ibland när folk frågar mig om höns beskriver jag dom så här: Dom är nyfikna, smartare än många tror och sociala varelser med komplexa gruppbeteenden — och helt utan empati. Det är en av dom saker jag tycker är intressant med fåglar, hur dom är men också inte är som däggdjur mer nära oss själva. Den totala brutaliteten dom kan visa mot varandra inom gruppen är ganska osympatisk.

I det här fallet har vi ingen som helst aggression i flocken som orsakat problemet. ”Big Gun” är helt enkelt tuppens favorit, och med sin klumpiga parningsteknik har han slitit loss hennes nackfjädrar en efter en. Igår märkte jag att hon inte bara var flintskallig utan började se rätt mörbultad ut.

Flintskallig höna utan fjädrar på nacke / huvud. Lite sårskorpor.
Flintskallig höna utan fjädrar på nacke / huvud. Lite sårskorpor.

Jag valde ändå att inte dela på dom då, eftersom jag inte såg någon aggressiv hackning och eftersom höns läker bra. Däremot kan det bli bråk när man delat upp gruppen och sätter ihop dom igen. Men idag när jag kom ut märkte jag att någon glad kompis börjat äta på sårskorpor & fjädrar, och att bakhuvudet nu var rejält blodigt. Då blev det flytt omedelbart!

Hackad höna på kurort i växthuset.
Hackad höna på kurort i växthuset.

Hönan själv verkar ganska obrydd, men jag vill inte se det gå hela vägen till ren kannibalism. Kan höns skada varandra rejält av ren nyfikenhet? Jajamen! Sen gillar dom smaken av blod också, även från en kompis.

Hoppas det inte tar för lång tid att läka ihop. Nu har i alla fall Jordbruksverket äntligen gått ner från skyddsnivå 2, så när jag väl ska sätta ihop dom sen igen kan jag i alla fall göra det på hela stora tomten. Förhoppningsvis slipper hon bli äten på igen direkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *