Vaktelslakt

Idag blev det dags för min första vaktelslakt. Jag ska samla in avelsägg för årets första kläck, och i samband med det var det dags för ett viktbaserat urval.

Jag har skjutit på det här — inte för slaktens skull, faktiskt, men för att jag har oroat mig för att min avelsgrupp inte var bra. Jag vill att hönorna ska väga från 240 gram och upp. I höstas när min kläckmaskin kom körde jag ett litet testkläck, och i vintras vägde alla nya vaktlar mindre än sina föräldrar. Jag hade två teorier: Den ena var att tuppen i ursprungsgruppen helt enkelt var för liten. Men sen hoppades jag också på alternativet att dom hade lite växande kvar i sig, eftersom dom aldrig hann bli könsmogna innan vintermörkret kom.

Invägningsbur
Invägningsbur för vaktlar: Stiligt hemmabygge!

Som tur är verkar alternativ två ha varit rätt. Dom nya vaktlarna vägde mer än i vintras, och alla låg rätt i vikt förutom en liten höna i vardera gruppen + en överflödig liten tupp.

Jag tycker väl aldrig att slakt är direkt roligt, men jag äter ju kött, och helst från egna djur. Viktigast för mig är att slakten ska gå lungt och bra till, och att inte riskera någon onödig stress eller lidande. Att slakta vaktlar var betydligt enklare än att slakta ungtuppar! Det är en stor fördel att det helt enkelt är en mindre fågel, för det blir lättare att känna sig säker på handlaget. Min oro vid slakt brukar vara att jag ska missa bedövningsslaget, men det krävs inte mycket för att få en liten vaktel att tuppa av. En annan stor fördel var att det gick bra att ta det inomhus i tvättstugan.

 • Stå vid en kraftig bordsskiva med hård kant.
 • Håll vakteln lugn och samlad i ena handen.
 • Slå snabbt med vaktelns huvud rakt ner mot den hårda kanten så att den förlorar medvetandet.
 • Klipp av huvudet med en vass sax.
 • Håll i vakteln medan den blöder ur.
vaktelslakt
Två små slaktlar.

Att flå och ta ur vaktlarna gick också väldigt snabbt, jämfört med hönstuppar. Benen är så tunna och huden så spröd att det enda som behövdes var händer + en liten sax.

 • Klipp av fötterna i benets led.
 • Klipp två snitt i huden på insidan av varje lår.
 • Stick in fingrarna i hålen och dra av huden från benen och från bröstet och ryggen.
 • Klipp av vinglederna, dra av vingarna och det mesta av fjäderdräkten.
 • Klipp upp kroppen under bröstkorgen och öppna försiktigt upp bukhålan.
 • Låt tarmpaketet falla ur utan att gå sönder, ev genom att klippa loss lite hinnor i kroppen.
 • Klipp bort tarmpaketet från kroppen tillsammans med hela kloaköppningen.
 • Ta ur övriga inre organ, spara ev. hjärta och lever.
 • Skölj rent slaktkroppen i kallt vatten.
vaktelslakt
Förvånansvärt mycket kött med tanke på hur små fåglarna var.

Eftersom jag slaktade två värpande hönor fick jag också se hur äggen växer inuti kroppen, vilket var helt fascinerade. Vid äggstocken ligger gulorna och växer till sig, på väg ut till äggledaren för att kapslas in i äggvita, hinnor och skal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *