Hembyggd hydroponisk odling

När en rejäl köldknäpp slår till utomhus så gör det inte så mycket att man däckats av influensa under nästan hela april. Men man kan starta en hydroponisk odling utan att behöva vänta in våren!

…som tur är, för våra förodlingar har nästan hunnit bli för stora. Vi sådde basilika och koriander den 25 mars, och dom hade kunnat transplanteras tidigare om inte influensan kommit ivägen. Fröna såddes i små bitar av stenull (ur serien ”Växer” från IKEA), som sen stått i en grund skål med vatten för att hållas fuktiga. När man ser rötter komma ut ur ullen är det dags att flytta odlingarna till själva hydroponiken.

förodling för hydroponisk odling
Färdig för att planteras om till den hydroponiska odlingen: Med råge!

Själva odlingsburkarna är ett hemmabygge från ett par år innan IKEA eller någon annan tillverkade designade hydroponiska odlingskit. I grunden är det plastbaljor med hål borrade i locket, målade helsvarta för att det inte ska kunna komma in något ljus som orsakar algtillväxt.

hydroponisk odling, hemmabygge
Det hemmabyggda systemet blir renskrubbat.

Hålen är borrade för att matcha mängden växter som kan odlas i samma burk — 7 stora basilikaplantor växte fint i en av burkarna förut. I burken med det stora hålet växte det en mäktig chiliplanta, men i år ska jag knö ner ett gäng korianderplantor bredvid varandra.

Till varje hål hör nätkrukor. Några köpta, några lika hemmabyggda som burkarna.

Nätkrukor till hydroponisk odling.
Nätkrukor till hydroponisk odling.

Plantorna ställs i mitten av krukorna och stabiliseras upp med lecakulor. Deras funktion förutom att fylla ut krukan är att hålla lagom mängd fukt runt stenullen medan plantan är liten. Växtens rötter kommer sen växa fritt genom nätkorgen och ut i näringslösningen i burken.

Liten basilika förberedd för hydroponisk odling.
Basilika förberedd för hydroponisk odling.

Vatten för näringslösningen fylls inte hela vägen upp till kanten, utan ungefär så högt att den precis inte når upp till botten på nätkrukorna. I det här fallet innebär det 6 liter vatten i varje burk, som sen spetsas med en högkoncentrerad tvåkomponents-näringslösning.

Plagron näringslösning Hydro A + B.
Plagron näringslösning Hydro A + B.

Nu är den här näringen kanske lite överkurs för den som ska odla några kryddplantor — t.ex. IKEA har en helt fungerande och enkel näringlösning (”Växer”) för hydroponisk odling som borde funka fint. Men på den tiden det här systemet byggdes fanns det som sagt inga designade kit att köpa, utan alla som sålde hydroponiska tillbehör i diverse skumma webbshoppar var helt enkelt inne på odling av cannabis. Den som inte ska driva hampa till att blomma optimalt inomhus behöver dock inte jaga dom här grejerna. Men våra flaskor lär räcka i många år…

När plantorna är så här små blandas näringen i halva styrkan. Det ska fyllas på med mer näring sen, när dom växt sig runt 15 cm höga och skickat ut bra med rötter.

I näringslösningen läggs sen en syresten som är kopplad till en liten pump. Det här är akvarietillbehör som gör att det bubblar ut luft i vattnet. I det här stadiet gör det att krukorna fuktas lagom mycket underifrån av stänket från ytan, men den viktigare funktionen är att det syresätter vattnet i burkarna.

Jag har sett att många av dom designade hydroponiska kiten som börjat säljas inte har någon syresättning, vilket förmodligen beror på att det låter lite från pumpen. Men växtrötter andas, och mår bättre av det än av att stå med rötterna i stillastående vatten.

Lite av ursprungstanken med hydroponik är just att växterna ska odlas med optimal tillgång på ljus / näring / syre / vatten mm: Dom ska i princip aldrig riskera att få brist på något och alltså aldrig bli stressade, vilket ger en superoptimal tillväxt jämfört med vanlig odling i jord. En vattenfylld låda kommer ju oavsett syresättas genom osmos via vattenytan, men utan pump blir det en inbyggd begränsning i syretillgång som är lite synd när man ändå odlar i ett helt konstgjort system.

Så det är en modifiering som verkligen är värd att lägga till om man skaffar ett system utan det! Vill man inte superoptimera tillväxten är det ju annars faktiskt lika enkelt att odla i en vanlig (billig) kruka med jord istället.

I alla fall. Våra burkar placeras nu i ett söderfönster.

Hydroponisk basilika
Hydroponisk basilika trivs i solen.

Så här till våren & sommaren behövs det ingen extrabelysning, utan det kommer räcka med södersolen. Har man sämre ljusförutsättningar behöver man naturligtvis ordna belysning också, men det kanske blir om vi fortsätter till vintern i år.

One thought on “Hembyggd hydroponisk odling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *