Köksträdgården

I köksträdgården odlas dom ettåriga grönsakerna för friland.

Köksträdgården är på knappt 50 kvadrat. Den yttre gränsen styrs av behovet att stängsla ut rådjur. Det inre upplägget styrs av tiden som finns att lägga ner.

Målet här är att maximera mängden mat som går att få från ytan med så liten arbetsinsats som möjligt. Efter att ha provat oss fram i ett par år är grunden en kombination av marktäckning och ett antal högproducerande hårdingar till växter: Vintersquash, kålväxter, potatis, ärter, bönor, jordärtskockor och mangold. När dessa väl har etablerat sig kämpar ogräs och sniglar förgäves. I luckorna odlas bladgrönsaker och blommor för pollinerare, och någonstans finns plats för årets experiment.

Ingen kan påstå att det är en välansad trädgård, men trots det är den ganska välplanerad.

Det går att få ut förvånansvärt mycket ur ett trädgårdsland, tillräckligt mycket för att vi ska kunna äta av det under större delen av året.