Om oss

Minifarmen ligger i dom södra utmarkerna av Stockholmstrakten, och sköts av ett litet kollektiv. Drivande eldsjäl och hemsidans skapare är Valentin (”Gårdstomten”), men här bor även Pelargonfantasten, Ingenjören och Slaktardottern.

Här finns en hel del begränsningar för den som drömmer om ett jordbruk i mikroskopisk skala: Huset är hyrt och tomten delas med grannar, så stora permanenta installationer blir svåra. Dessutom lever alla på en smal budget, så att köpa sig till dyra genvägar är inget val. Men här finns också fördelar: En vänlig hyresvärd och grannar som uppskattar ambitionerna gör ändå en hel del möjligt! Och även om det inte finns mycket pengar så har vi tid — och entusiasm!

Målet är att djuren och odlingarna här ska bidra till vad vi äter. Inte som en kul grej eller som väldigt dyra sommargrönsaker, utan märkbart och prisvärt. Naturligtvis går det inte att bli i närheten av självförsörjande på något med våra förutsättningar, men det går ändå att sikta högt!

Inspirationen kommer från den amerikanska homestead-rörelsen (särskilt där den skalats ner till mindre format i sk. ”urban homesteading”), ett antal fantastiska svenska köksträdgårdsodlare, permakultur, och minnena av att växa upp med min mormors höns, ankor och köksträdgård.